top of page

Bovenaards Geluk

New age spiritualisten bewapenen zich met compassie

Tekst en beeld: Daniëlle Kronenburg


De wereld verkeert op dit moment in een crisis van ongekende schaal. Volgens aanhangers van new age spiritualiteit ligt het probleem hiervan bij de huidige toestand van het collectieve bewustzijn van de mensheid. In de moderne tijd zouden mensen in continu zelfbedrog leven. Door onder andere technologische ontwikkelingen zijn we de kern van de kracht van het leven uit het oog verloren. We moeten samenwerken om het licht van de mensheid weder te vinden.

New age is een individualistische, spirituele beweging die ontstaan is in het Westen. Aanhangers bekijken religieuze kwesties vanuit een holistisch perspectief. New age spiritualisten halen de kern uit vele georganiseerde religies en geven hier zelf nieuwe betekenissen aan. Ze staan bekend als beoefenaars van meditatie en alternatieve geneeskunde. Daarnaast focussen ze zich op hun connecties met hogere dimensies en de wezens die daar leven.

Volgens de new age beweging focussen we ons op winstbejag en ons eigen succes, waardoor we zijn vergeten te denken aan onze medemens. Waar mensen vroeger volgens het animisme de geest van het universum konden terugvinden in een steen of insect, weten mensen deze geest nu niet eens meer terug te vinden in hun buurman. We zijn de draad van ons bestaan kwijtgeraakt. Het is tijd om deze draad weer op te pakken. Het verlies van ons optimisme heeft de fysieke wereld in crisis gebracht. Dit hebben we te danken aan de wet van aantrekkingskracht. Deze wet stelt dat alles in de wereld bestaat uit vibraties van bepaalde frequenties. Positiviteit is van een hoge frequentie en negativiteit van een lage. Jij en ik bestaan net zo goed uit vibraties als de gedachten die door je hoofd gaan en het tijdschrift dat je nu in je handen hebt. Nu is het zo, volgens de wet van aantrekkingskracht, dat dingen van dezelfde frequentie elkaar aantrekken. Als ergens meer nadruk op wordt gelegd door middel van bijvoorbeeld acties en conversaties, versterkt datgene zijn energie, waardoor het alleen nog maar meer van hetzelfde aantrekt. Iedereen heeft wel eens een nieuw woord geleerd dat ze vervolgens de dagen daarna steeds weer opnieuw horen. Dit komt door de wet van aantrekkingskracht. Het woord is deel geworden van je persoonlijke frequentie, waardoor het nu vaker op je pad komt.

Doordat steeds meer mensen de positieve en vredelievende focus op het aardse leven zijn verloren, is dit gebrek steeds verder verspreid van mens tot mens. Het probleem is klein begonnen, maar kreeg al gauw veel energie. Dit komt doordat negativiteit, volgens psychologen, van nature een grotere impact heeft op het menselijk brein dan positiviteit. Er lag dus een grotere focus op de donkere kant van het leven, waardoor dit zich op immense schaal heeft kunnen verspreiden. De wereld ligt nu onder een waas van negatieve energie. Hoe kan het dan ook anders dat er externe, negatieve situaties opduiken? De problemen die we in de wereld om ons heen terugzien, zijn er doordat de mensheid al eeuwenlang met een bergafwaartse beweging de afgrond van het bewustzijn invalt. Menselijke ideeën hebben deze crisis gecreëerd. Gelukkig betekent dit ook dat menselijke ideeën de crisis weer kunnen doen verdwijnen.

Een vijver vol gedachten

Volgens Eckhart Tolle, [i]new age[/i] spiritueel leraar en auteur, bestaan onze gedachten louter als manifestatie van ons ego. De motivatie van ons ego is om te overleven, dit doet het door zich te voeden met gedachten. Gedachten zijn het levenselixir van het ego. Door het ego worden onze gedachten compulsief en verliezen we de controle. Door het verlies van deze controle kunnen gedachten onafhankelijk doorleven en nieuwe vormen aannemen. In deze vrije, onafhankelijke ruimte, hebben ideeën de potentie om destructief te worden. Onze gedachten drijven rond in een grote vijver. Deze vijver staat symbool voor ons bewustzijn. Het is de essentie van wie we zijn. Het bewustzijn staat in connectie met hogere machten en met de bron van het leven, hetgeen veel religies als ‘God’ benoemen. Door je niet te identificeren met deze gedachten, maar juist met de vijver waar de gedachten zich in bevinden, het bewustzijn, voorkom je dat gedachten op zichzelf in destructieve gedachten veranderen. Je krijgt de macht over je gedachten terug en kunt nu je ideeën uit je onderbewuste halen. Deze ideeën komen uit de bron van het leven en zijn daarom inherent puur en goed. Deze ideeën hebben het ego overwonnen. Deze ideeën zullen de mensheid helpen om de crisis te overmeesteren en de macht terug te nemen.

Het is niet makkelijk om deze staat van zijn te bereiken. Er zijn talloze boeken geschreven over dit onderwerp en verschillende religies werpen zich op dit probleem. Het kost tijd, energie en een enorme wil. Toch kan iedereen, in principe, deze verlichting bereiken. Spiritualiteit is inclusief. Het overschrijdt grenzen van ras, leeftijd, klasse, gender en nog veel meer. Iedereen die zijn zinnen hier daadwerkelijk op zet, kan de verlichting bereiken.

Om beter te begrijpen waar new age spiritualisten naar op zoek zijn, is het nuttig om deze abstracte concepten te verhelderen. Hoe komt iemand op het pad van verlichting terecht? Het begint dicht bij jezelf. Je begint met naar binnen keren en het observeren van de gedachten die ronddrijven in de vijver. Sommige gedachten dobberen op een rustig tempo langs en gaan mee met de stroming. Andere gedachten proberen op volle kracht tegen de stroming in te zwemmen en creëren een rimpeleffect waardoor vrijwel alle andere gedachten in de vijver geraakt worden. De gedachte creëert chaos. Om de eigenwijze gedachte te kalmeren, moet je weten waarom deze zo graag tegen de richting in wil zwemmen. Hier kan je alleen achter komen door er van heel dichtbij naar te kijken en je af te vragen wat de oorzaak is. Het antwoord komt dan vanzelf naar boven en zal de gedachte kalmeren en het rimpeleffect tegengaan. Uiteindelijk wil je dat alle gedachten rustig, zonder interruptie, mee dobberen met de stroming. In essentie is dit een vorm van meditatie, maar het observeren van je gedachten is mogelijk op ieder moment van de dag.

Als je op deze manier met je eigen bewustzijn werkt, kun je je eigen mentaal-emotionele capaciteit significant verhogen. Door bewust te zijn van de fouten in je eigen denkpatronen, leer je deze herkennen in de wereld om je heen. Je leert ze niet alleen te identificeren, je leert ze ook te observeren en te laten zijn. Je krijgt meer vrede met alles wat er om je heen gebeurt. Door deze vrede zal je liever zijn tegen jezelf en tegen de wereld. Is dat niet waar het allemaal om draait?

We doen het samen

Hoe zorgen we er nu voor dat, door deze persoonlijke ontwikkeling, de mensheid op een beter punt terechtkomt? Dit is waar de wet van aantrekkingskracht weer om de hoek komt kijken. Neem een individu met een hoge staat van bewustzijn. Deze persoon is actief bezig met het vorderen van zijn bewustzijn, waardoor de frequentie van zijn bewustzijn stijgt, en dus meer van zulke staten van bewustzijn aantrekt. Zo zal deze persoon meer mensen om zich heen krijgen die met dezelfde dingen bezig zijn. Deze mensen kunnen nu door samen te werken, hun collectieve bewustzijn op een nog hoger niveau tillen. Hoe meer mensen overal ter wereld bezig zijn met hun zoektocht naar verlichting, hoe makkelijker het voor de rest zal gaan, omdat zij continu in contact komen met kleine acties die voort zijn gekomen uit een verlicht individu. Ieder contact met verlichting bouwt op de frequentie hiervan. Iedere verlichte actie zorgt voor een vlindereffect, dat verder strekt dan wij ons kunnen voorstellen.

Er bestaat dus, door de wet van aantrekkingskracht, een exponentiële groei in verlichte individuen. Hoe meer mensen verlicht zijn, hoe meer mensen werken aan het verbeteren van de aarde. De theorie vanuit spiritualiteit luidt dan ook dat verlichting de oplossing is voor de wereldwijde crisis waar wij ons nu als mensheid in bevinden. Als we met z’n allen werken aan een nieuwe, betere aarde, komen we er zeker. We hebben het geluk van de mensheid in onze eigen handen.


Altruïstische lichtwerkers

In de moderne tijd van globalisering staan we als mensheid op gigantische schaal met elkaar in connectie. Hierdoor komen we dagelijks in contact met de verlichte acties die verspreid worden door onze spirituele medemens. De altruïsten die bewust deze hoge frequenties verspreiden staan binnen new age ook wel bekend als lichtwerkers. Het voornaamste doel van de lichtwerker is het verhogen van de frequentie van de aarde. Dit doen ze door zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de kracht die ze zelf bezitten. Ze willen dat iedereen weet dat men zelf bewust kan kiezen om een mooiere wereld aan te trekken. Hoe meer mensen hun energie focussen op een vredige wereld, hoe sneller we deze met elkaar kunnen aantrekken, hoe sneller de crisis opgelost kan worden. Lichtwerkers zijn continu op zoek naar manieren om hun boodschap over te brengen aan de mensheid.

Lichtwerkers zijn dus vaak op zoek naar een groter bereik. Het is dan ook niet verrassend dat veel van deze mensen zich op grote sociale media platforms hebben gevestigd om hun boodschap te verkondigen. Deze boodschappen gaan onder andere over het verlichten van je eigen mentaal-emotionele toestand en hoe je anderen het goede voorbeeld kan geven door het zelf zo goed mogelijk te doen. Als jij kan laten zien dat het leven niet zo zwaar is als het lijkt, doordat jij zoiets simpels doet als het observeren van je gedachten, zullen anderen graag jouw voorbeeld volgen.

Je kan echter niet bij de massa beginnen, dus beginnen lichtwerkers bij de mensen om hen heen, bij de mensen waarmee ze makkelijk in contact kunnen komen. Uit iedere actie ontstaat een vlindereffect, die de frequentie van de oorspronkelijke actie verspreidt en versterkt. Lichtwerkers streven er daarom naar om acties van een zo hoog mogelijke frequentie te verspreiden. Volgens new age spiritualiteit is liefde de hoogste frequentie. Het doel is dus ook om voornamelijk vanuit liefde te handelen. Compassie is één van de hoogste deugden. Lichtwerkers geven om elkaar en zullen de medemens niet beoordelen. Ze bekijken de positieve kant van het leven en proberen hier altijd een groot licht op te schijnen. Zo verhogen zij met elkaar de frequentie van de wereld om de negatieve spiraal waar we in zijn beland te bestrijden.

Het creëren van een nieuwe aarde begint bij onszelf. Door de meester over ons eigen bewustzijn te worden, leren wij hoe te handelen vanuit liefde. Door samen te werken kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Lichtwerkers zijn de zonnestralen op een schemerige ochtend, die langzaam de ochtenddauw van het gras doen verdwijnen, om ruimte te maken voor een nieuwe dag met nieuwe, pure kansen.

0 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page