Een maaltijd thuis laten bezorgen lijkt ideaal. Het kost weinig moeite en er is keuze tussen oneindig veel maaltijden. Toch zijn er ook nadelen. Restaurants hebben, door al die online-bestellingen, het lang niet altijd even makkelijk. Het aantal ongelukken op de weg door de bezorgvoertuigen wordt steeds groter, wat leidt tot enorme ergernis op de weg. Bovendien, weten we helemaal niets over de bereidingswijze van het eten, over de hygiëne en wat er allemaal in het bestelde eten is toegevoegd
Tekst // Paola Leijssen
Beeld // Sammy Stasse
Mensen hebben het druk en zijn altijd in de weer. Dan is het heerlijk om na een lange dag werken of studeren de stress van dezelfde dag te verlichten door te sporten of de kroeg in te duiken. Als we dan eenmaal thuis zijn, is de zin om boodschappen te doen om vervolgens een maaltijd op tafel te zetten erg klein. Of je nou op jezelf woont of voor een huishouden moet koken. De verleiding tot bestellen van eten wordt dan erg groot. Eenmaal een keuze gemaakt, is het een kwestie van wachten op de bezorger. In de tussentijd kan je lekker bankhangen en je favoriete serie kijken of de laatste taken van die dag afmaken.
Slimme actie
Dat het internet onze interesses filtert is algemeen bekend. En daar maken de thuisbezorgbedrijven goed gebruik van. Je krijgt overal reclame van sushi restaurants wanneer je iets te vaak een sushibowl hebt besteld of je krijgt opeens van verschillende pizzarestaurants kortingsacties wanneer je door nieuwsoverzicht scrolt. Die reclames zie je voorbijkomen op Instagram, Facebook, Google, noem maar op. Daarnaast wordt er eens in de zoveel tijd een kortingscode gestuurd, waarbij je vier euro korting krijgt op jouw eerstvolgende bestelling. Die kortingscode vervalt na een week, dus je moet snel zijn. Dit is een slimme actie, want zo blijven deze thuisbezorgbedrijven in het achterhoofd. Zo blijf je bestellen met als gevolg dat je dagelijks advertenties binnenkrijgt. Kortom, je belandt in een vicieuze cirkel, waarbij advertenties en kortingscodes een hele slimme truc zijn die ervoor zorgen dat mensen blijven bestellen.
Over hygiëne gesproken
We weten allemaal dat koken soms wat vermoeiend kan zijn. Vooral na een lange dag. Je kan voor de ‘ik-heb-geen-zin-en-tijd-om-te-koken-of-moeite-te-doen’-maaltijd gaan: een diepvriespizza uit de oven of een kant-en-klaar noodlessoep. Minder moeite kan je haast niet doen. Echter, je kan je ook inlezen in een kookboek. Een lekker recept uitkiezen, naar de winkel gaan, inkopen doen en je best doen voor een lekker maal. Want koken kan écht leuk zijn. Daarbij is er eigen controle en overzicht over wat je eet en hoe het wordt voorbereid en gemaakt. Want vaak zit in besteld eten behoorlijk wat toegevoegde ingrediënten. Bijna altijd té veel zout en oliën. Daarnaast zijn het meestal grotere porties dan wanneer jezelf zou koken. Echter, wat misschien nog belangrijker is, is de hygiëne. Je weet niet wat er vooraf gebeurd is met het eten; hoe het wordt bewaard en hoe het wordt (voor)bereid. Je weet niet of mensen na hun wc-bezoek hun handen hebben gewassen. Bovendien, vanwege het feit dat de vraag naar thuisbezorgd-eten nu zo groot is, worden er raamloze containers gebruikt waar besteld eten wordt klaargemaakt. En wat daar achter gesloten deuren gebeurd, weet de buitenstaander niet.
Ergernis op de weg
Naast het feit dat er tegenwoordig veel wordt besteld, zijn er ook tegenstanders van de hele rage rondom thuisbezorgd. De ergernis die oprijst wanneer iemand van een UberEats voorbijraast. De bezorger heeft geen aandacht voor het verkeer om zich heen. Kijkt alleen maar op het schermpje voor zich. Negeert stoplichten en manoeuvreert zich tussen alle andere verkeersdeelnemers door. De bestelling moet zo snel mogelijk naar het adres worden gebracht, want anders wordt het eten koud. Bovendien bieden veel thuisbezorgbedrijven een contract aan, waarin staat dat hoe meer bestellingen er per uur worden afgeleverd hoe hoger het uurloon wordt. Als ‘moordwapens op wielen’ bestempelde schrijfster Heleen van Hees de fietskoeriers in een column in de Volkskrant. Zij werd namelijk frontaal aangereden door een gemotoriseerde bezorgfiets. Deze bezorger had enkel zijn blik en aandacht op zijn smartphone. van Hees zal vast niet de enige zijn die door een fietsbezorger is aangereden. Er klinkt steeds vaker hetzelfde geluid, want waar je ook bent je ziet altijd wel een vierkante Deliveroo-rugzak of een Foodora-fiets. En zolang mensen blijven bestellen, om wat voor redenen dan ook, zal het verkeer er niet minder druk op worden.
Restauranthouders
Echter, voor restaurants kan het goed werken om een samenwerkingsovereenkomst met thuisbezorgbedrijven te sluiten. De omzet van een restaurant kan enorm toenemen, mits er een goede deal wordt gemaakt. Want sommige restaurants houden er weinig geld aan over, waardoor ze veel overuren moeten draaien om de tent open te houden. Restauranthouders zijn ongeveer 13 procent per bestelling aan de thuisbezorgbedrijven kwijt. Kleine horecaondernemingen kunnen nauwelijks openblijven wegens deze ‘vraatzucht’ van thuisbezorgbedrijven. De steeds hogere tarieven die de online bestelplatforms voor hun bemiddeling rekenen zijn voor de horecaondernemers een doorn in het oog. Bij drukke periodes, zoals de feestdagen, moeten de horecabedrijven keihard werken, terwijl de online bestelplatforms zonder extra inspanning mee-verdienen aan de drukte. Daarnaast irriteren veel restauranthouders zich aan de in- en uitlopende koeriers. ‘Met die felgekleurde tassen sjouwen ze door je restaurant terwijl er een diner is. Mutsen op, muziek in, ik vind het geen porem’ zegt Van de Koppel, eigenaar van Thai Food, in een interview in de Volkskrant.
Al met al, door persoonlijke redenen, blijven we toch thuisbezorgbedrijven inschakelen. Daardoor wordt het drukker op de weg en ontstaan er ongelukken op straat doordat thuisbezorgkoeriers zich in het verkeer als snelheidsduivels gedragen. Daarnaast is het voor restauranthouders zwaar en zeker niet altijd even leuk. Ze moeten vaak overuren draaien, zijn zeker niet altijd content over de in- en uitlopende koeriers en ze houden vaak maar weinig geld over aan de onlinebestellingen die binnenstromen. Naast het feit dat het natuurlijk duur is om te bestellen, is het misschien wel goed om de keuken in te duiken; lekker kokkerellen en recepten uitproberen. Bovendien is er zicht op wat er gegeten wordt en hoe het eten wordt klaargemaakt. Koken kan ook rustgevend zijn. En, wanneer je dan op bed ligt en de dag nagaat, mag je best trots op jezelf zijn dat je de verstandige keuze hebt gemaakt om niet te bestellen. Dus laat die kortingscode links liggen en grijp naar die pan!
Comments