top of page

Lelijk kan ook mooi zijn


Tekst: Eva Frijns

Beeld: Jolin Ordelman


‘Rotterdam is echt wel lelijk soms, maar dat mag best zo blijven’, valt te lezen in de beschrijving van de Instagram pagina Keep Rotterdam Ugly. Rotterdam staat bij veel mensen bekend als een stad met (erg) lelijke, naoorlogse gebouwen. De gebouwen die nu uit de grond worden gestampt in Rotterdam proberen dan ook te breken met deze reputatie. Maar de lelijke gebouwen zouden niet moeten worden weggemoffeld, maar moeten juist gewaardeerd en gevierd worden.


Wanneer wij bij station Rotterdam-Blaak uitstappen, vliegen de iconische gebouwen je om de oren; natuurlijk de nieuwe Markthal, maar ook de Kubuswoningen en de Bibliotheek van Rotterdam vallen gelijk op. Waar waarschijnlijk de hoop was dat de Markthal het flitsende middelpunt van de aandacht zou zijn, werd niet alleen mijn aandacht, maar die van de redactie gelijk getrokken door de gebouwen eromheen.

Deze ‘lelijke’ gebouwen, zoals de Kubuswoningen, de Bibliotheek Rotterdam en het ‘potloodgebouw’, laten de toeschouwers even stilstaan en reflecteren op wat ze zien. De niet makkelijk te vergeten gebouwen geven de mogelijkheid tot nadenken en tot interessante gesprekken over wat zogenaamd mooi is. De lelijkheid roept bij iedereen wel iets op en het kan zo al snel het onderwerp van de dag worden. Zo lieten ook wij gelijk onze meningen los op deze gebouwen, wat onder andere resulteerde in onze eigen bijnamen voor de gebouwen, zoals het ‘potloodgebouw’.

Ook het ‘aubergine gebouw’ moest eraan geloven en werd door ons met grote aandacht bekeken en verkreeg op basis van onze interpretatie gelijk zijn naam. Het ‘aubergine gebouw’ was voor ons bovendien heel belangrijk voor de oriëntatie in Rotterdam. Door zijn architectuur was het gebouw een makkelijk herkenningspunt voor ons in de stad. Op verschillende manieren dragen de gebouwen zodoende wel degelijk positief bij aan de belevenis van de stad, bijvoorbeeld als makkelijk herkenningspunt bij een dagje uit, maar ook als plek waar de levens van de bewoners plaatsvinden en herinneringen worden gemaakt.

Een van de belangrijkste argumenten voor de waardering van deze gebouwen die Matthijs van Burg, de maker van de Instagram pagina Keep Rotterdam Ugly, aanhaalt, is dan ook dat bewoners vaak een heel positieve band hebben met gebouwen die door anderen ‘lelijk’ en daardoor sloopwaardig gevonden worden. De gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in deze gebouwen en de herinneringen die er zijn opgebouwd, kunnen niet zomaar worden weggeveegd op basis van een oppervlakkig en esthetisch oordeel.

De schoonheid van het lelijke Rotterdam schuilt onder andere in alle belevingen die de bewoners daar hebben meegemaakt en de indruk die het maakt op de toeschouwer. Ook voor ons was onze reportage reis niet hetzelfde geweest zonder de makkelijke herkenningspunten in de stad en de vele gesprekken over wat zogenaamd mooi is. Als je niet uit de esthetische hoogte, maar gewoon met beide benen op de grond de gebouwen in de stad bekijkt, zal je namelijk veel meer moois zien.

4 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page