top of page

Wie wat bewaart die heeft wat


Tekst: Tess Zondervan

Beeld: Eva van Gelder


Jarenlang lachten mijn zussen en ik mijn vader uit om zijn belachelijke zonnebril met grote rechthoekige glazen en dunne pootjes. Na 26 jaar de plank misgeslagen te hebben, verscheen zijn gekke zonnebril twee jaar geleden plots weer op de neuzen van Ray-Ban modellen op reclameposters. En toen mijn oma mij voor het eerst kwam bezoeken in mijn studentenkamer en haar blik op mijn nieuwe oude kastje liet vallen, die ik net uit de kringloopwinkel had geplukt, zei ze: ‘Kind, wat heb je nou een oudbakken kastje staan, zoiets had mijn moeder ook.’


De kledingindustrie wordt vandaag de dag gekenmerkt door massaproductie, hoge arbeidsproductiviteit tegen lage lonen, overconsumptie en een weggooicultuur. Kwaliteit verslechtert en kledingstukken worden vaak al afgedankt lang voordat ze versleten zijn. Als iets uit het modebeeld verdwijnt, moet het ook zo snel mogelijk uit de kledingkast verdwijnen. De mode-industrie creëert grote zorgen over grootschalige vervuiling en een gebrek aan duurzaamheid. Toch kunnen mode en trends ook een duurzame kant hebben. Trends keren namelijk terug. Begrippen als old school, vintage en retro zijn tegenwoordig populaire termen binnen de moderne kledingindustrie. Het loopt storm in kringloopwinkels. Wat de één afdankt als ouderwets, schaft de ander aan als modieus item.

In tegenstelling tot de uitgesproken kledingtrends van de twintigste eeuw, worden de verschillende modetrends van de eenentwintigste eeuw tot nu toe vooral gekenmerkt door mengelmoesjes en de terugkeer van eerdere trends. Zo wordt het straatbeeld momenteel bepaald door de flared broekspijpen uit de Jaren 70 en kun je de show stelen met de plissérok, die ook in de Jaren 50 en 80 zeer geliefd was. Niet alleen kleding-, maar ook interieurtrends zorgen voor een herintrede van eerder uit de mode geraakte artikelen, zoals oubollige stoeltjes, kastjes en gordijntjes. Teakhouten meubelen zijn niet aan te slepen en tachtigers vallen zowat van hun rotan stoel wanneer ze deze als musthave item in woonmagazines zien staan: ‘Wie had ooit gedacht dat dat nog eens in de mode zou komen?’ Wat dacht je vanvelvetbanken en stoelen? Waar veel mensen ze enkel kennen uit de smaakloze, stoffige zitkamers van vijftiende eeuwse hoge piefen, kun je jezelf er in 2021 prima mee promoveren tot hertog van de woonkamer.

Juist deze herintrede van trends zorgt ervoor dat kleding- en interieurstijlen eigenlijk best lang houdbaar zijn. We zouden onze kleding dus niet zo snel weg moeten gooien. De geschiedenis heeft laten zien dat trends zich ontwikkelen, elkaar beïnvloeden en zich uiteindelijk herhalen, vaak op een ietwat aangepaste manier. Het ene moment kan iets uit den boze zijn, en het andere moment kun je er volledig de show mee stelen.Trends vormen een cyclus van modieuze acceptatie. Een reuzenrad van stijl waarbij je veel verschillende modieuze standpunten aanneemt, en je voor je het weet het cirkeltje weer rond bent. Wie wat bewaart die heeft wat. Veel kledingstukken zullen echter wel een aantal jaartjes in de kast moeten vertoeven voordat je er opnieuw de straat mee op kunt gaan zonder volledig de plank mis te slaan.

1 view0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page