top of page

Zalig kraanwater


Tekst & Beeld: Daniëlle Kronenburg


Zolang ik me kan herinneren heb ik een enorme waardering gevoeld voor de boekenkast van mijn vader. Al die prachtige bundels verhalen staan in verschillende diktes en kleuren zorgvuldig gesorteerd op zijn statige witte planken. Die boekenkast is nu het ideaalbeeld waar ik naar streef. Wanneer ik in een goedkope boekwinkel ben, koop ik het liefst gelijk drie boeken die allemaal iets zeggen over wie ik ben en daarmee een mooie toevoeging zijn aan mijn persoonlijke boekenkast. Een aantal keer per jaar neem ik een middag vrij om alles opnieuw te sorteren en er weer nieuw leven in te blazen. Wanneer dit project klaar is, neem ik nog een uur om op de bank te zitten en dit kunstwerk te bewonderen. Daarna geef ik minstens één iemand een uitgebreide rondleiding in de nieuwe wereld die ik gecreëerd heb op mijn zwarte houten planken.

‘Ik denk dat jij hier meer enthousiast over bent dan ik’ is een reactie die ik hier en daar voorbij heb horen komen. Deze opmerking krijg ik niet alleen over mijn boekenkast, maar onder andere ook over mijn passie voor lekker kraanwater, mijn gewoonte om namen te geven aan mijn planten en mijn obsessie voor koffie met havermelk. Als ik iets leuk vind, dan vind ik dat met mijn hele zijn. Alles wat ik leuker kan maken, zal ik proberen te verheven. Iets ‘een beetje leuk vinden’ bestaat niet in mijn wereld.

Iedereen kent passie: de explosieve wil om alles op alles te zetten om weer een niveau dieper te duiken in hetgeen dat je hart sneller doet kloppen. Stel je voor dat dit gevoel al opkomt bij de kleine dingen. Zo voelt het om te leven met de meta-obsessie.

Dit enthousiasme geldt niet alleen maar voor de leuke dingen in het leven. De echte meta-obsessie reageert overal groots op. Discussies zijn heviger, tegenslagen voelen intenser en waar de pieken hoger zijn, zijn de dalen dieper. Aan de andere kant zijn je ervaringen kleurrijker en heeft jouw bril op de wereld een sterker roze filter dan die van de mensen die jouw geestdrift niet kunnen bevatten.

Als je altijd reageert in hyperbolen weten mensen je reacties niet te plaatsen op hun eigen maatstaf van enthousiasme. Waar jij iets arbitrairs kan waarderen in grote expressie, zal een ander er weinig tot geen mening over hebben. Mensen begrijpen niet waarom je reageert zoals je doet, terwijl jij gewoon je enthousiasme wilt delen met de rest. Dit kan leiden tot miscommunicaties en teleurstellingen voor beide partijen. Echter, als puntje bij paaltje komt, blijkt dat mensen toch net zo kunnen genieten van jouw expressiviteit als jij kunt genieten van een nieuw boek in de kast.

Ondanks de moeilijkheden die de meta-obsessie met zich mee kan brengen, zou ik dit voor geen goud willen missen. Het risico om soms grotere teleurstellingen te ondergaan en om door een gesprekspartner niet altijd begrepen te worden, is het voor mij niet waard om mijn enthousiasme in te trekken. Wat ik ervoor terugkrijg is de kunst van het grote genieten. Ik ben in de ban van het leven.

0 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page