top of page

Schattenjacht


Tekst en beeld: Pascal de Haas


We zijn allemaal op zoek naar de diamant. Het glinsterende object is de focus van ons leven. De diamant staat erom bekend dat hij kneiterhard is, en dus onbreekbaar. We willen rijkdom, gezondheid en geluk. We willen net zo hard schitteren als een diamant waar het licht op weerkaatst.

De diamant staat symbool voor onveranderlijkheid. Door het harde materiaal is hij moeilijk te slijpen. De vorm en structuur zijn dus moeilijk aan te passen. Toch is elke diamant uniek. Elke diamant heeft zijn eigen vorm en structuur. De onveranderlijkheid en de uniekheid van een diamant is te vergelijken met de manier waarop mensen gelukkig, rijk en gezond willen worden. Iedereen heeft immers een eigen invulling van hoe dit bereikt moet worden. De zin van het leven, al klinkt het filosofisch en vaag, is er voor ieder mens. Er wordt namelijk van alles aan gedaan om hopelijk op je laatste dag te denken; ‘Nou, dit was het dan. Ik heb alles gedaan wat ik wilde’.

Er is dus niet slechts één manier om het maximale uit je leven te halen en dat is maar goed ook. Stel je voor dat iedereen zijn leven op dezelfde manier uitvoert, om optimaal gebruik te maken van het leven. Dat zou betekenen dat iedereen dezelfde smaak, interesses en fantasieën heeft. We zouden allemaal dezelfde studie moeten doen, want dat is de enige manier om rijkdom te bereiken. Wacht even, dat betekent zelfs dat iedereen zou moeten studeren?

De wereld werkt niet zo. De kracht van de mensheid is juist dat er diversiteit is, dat iedereen zijn eigen interesses heeft en zijn eigen ontwikkelingen kan doormaken . Een wereld vol advocaten zou zinloos zijn, want waar zijn dan de vuilnismannen, dierenartsen en antropologen?

Toch lijkt er het idee te bestaan dat er maar één manier is om gelukkig, rijk en gezond te worden. Bij het mededelen aan kennissen dat je culturele antropologie en ontwikkelingssociologie studeert, liggen de opmerkingen ‘Wil je werkloos worden?’ of ‘Jij wist vast niet wat je wilde studeren’ vaak voor de hand. Mijn oom was verbaasd dat ik niet iets met marketing of economie ging studeren, want daarmee zou je toekomstperspectief echt veel positiever zijn.

Het is vreemd dat we ons vaak bemoeien met hoe anderen hun levens leiden. Er wordt verwacht dat iedereen op dezelfde manier gezond kan worden, terwijl onze lichamen niet hetzelfde werken. Daarnaast geeft iedereen een eigen invulling aan rijk of gezond zijn. Rijkdom betekent niet voor iedereen dat er een groot bedrag op de bankrekening staat. Het kan namelijk ook betekenen dat iemand rijk is aan sociale contacten, herinneringen of mooie ervaringen.

We zijn dus allemaal op zoek naar de diamant. De diamant heeft alleen zoveel facetten en vormen, net zoals dat mensen verschillende manieren hebben om het maximale uit het leven te halen. Op mijn vensterbank staat een klein schatkistje. Dit kistje is gevuld met edelstenen en buitenlandse valuta. Toch hecht ik geen waarde aan de materiële of economische waarde van de objecten die erin zitten. Het gaat me om de herinneringen, aan reisjes, familie, maar niet om de fysiek schitterende diamant.

5 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page