top of page

Seksen als een yogi

Bij yoga denk je misschien wel aan urenlang mediteren op een yogamatje, op blote voeten over nat gras lopen en knuffelen met bomen. Toch is yoga meer dan dat. Ook over seksualiteit is nagedacht binnen de Indiase yogafilosofie. Alhoewel seks niet gangbaar is in alle yogastromingen is seksualiteit in de tantra een van de manieren om je spiritueel te ontwikkelen. ‘Het is mooi als seksualiteit kan stromen. Pure seksualiteit is prachtig’, aldus tantrahealer Jaya.Tekst /// Nikki Verhoeven

Beeld /// Isis Brandt Corstius


Alhoewel tantra in het Westen vaak direct wordt gerelateerd aan seks, is het in werkelijkheid meer dan dat. Jaya legt uit: ‘Tantra is een oude Indiase wijsheid die ontzettend veel omvat. Voor mij gaat tantra om het bij elkaar brengen van liefde en bewustzijn. Door de bewustwording van je eigen daden en van wat je creëert bij anderen kun jij je eigen verantwoordelijkheid hiervoor nemen in plaats van deze bij anderen neer te leggen.’ In plaats van elkaar verwijten, kun jij je eigen verantwoordelijkheid nemen en liefde en verbinding voelen.


Eenheid van tegenstellingen

Tantra is ook het bij elkaar brengen van tegenstellingen. Jaya: ‘Tegenstellingen zijn geen tegenstellingen maar vullen elkaar aan. Angst en liefde geven samen informatie, het is niet het een of het ander.’ Volgens Jaya geldt dit ook voor mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen zijn en voelen volgens hem helemaal niet anders, slechts het uiten van die gevoelens doen we anders. ‘Seksualiteit is een van de ultieme manieren om tegenstellingen tussen mannen en vrouwen bij elkaar te brengen en om samen in een soort eenheid te vallen; de tegenstellingen zijn dan weg. We vullen elkaar aan en hebben niet voor niets een mannen- en vrouwenlichaam die precies in en op elkaar passen.’


Tantrische seks gaat om de liefde en intimiteit tussen twee mensen en heeft als doel de fysieke, energetische, psychologische en spirituele connectie tussen twee mensen uit te breiden en te verlengen. Wanneer je deze liefdevolle intimiteit bereikt smelten jij en je partner samen; je gaat in elkaar op en wordt samen één, er bestaat geen ‘jij’ en ‘ik’ meer.


Emotioneel lichaam

Toch is er ook een stroming in de yoga die zweert bij kuisheid. Binnen de eeuwenoude filosofie bestaan er vijf yama’s (geboden) met als vierde yama brahmachārya: kuisheid. Seks zou je afleiden van je dagelijkse meditatie en bovendien verbrand je levensenergie bij het klaarkomen. Bij de tantrastroming is dit niet het geval. Jaya vertelt: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we dit lijf hebben om zintuiglijke ervaringen op te doen. Dat zijn belangrijke aspecten waarmee we het leven ervaren en ik zou enorm ongelukkig worden als ik me daarvoor zou moeten afsluiten.’ Seks is in de tantra juist een van de manieren om levensenergie op te roepen en te laten stromen.


Dat zintuiglijke ervaringen zo belangrijk zijn voor het opwekken en laten stromen van levensenergie komt voort uit het onderscheid dat de tantra maakt tussen de manier van informatie opnemen met het hoofd en met het lichaam. ‘Oude pijnen worden op celniveau opgeslagen in het lichaam, met het lijf nemen we namelijk informatie van buiten op door onze zintuigen. Volgens tantra is daarom niet het hoofd het centrum van bewustzijn, maar juist het lijf’, weet Jaya me uit te leggen. ‘Het hoofd filtert informatie door de denkbeelden en normen en waarden die we hebben aangeleerd en is daarom slechts interessant voor interpretaties. Niet praten, maar het lichaam is daarom de ingang om te helen.’


Opgerolde slangen stromen

De levensenergie die wordt opgewekt ligt als een opgerolde slang opgeslagen onderaan de ruggengraat en komt normaliter alleen vrij tijdens seks. Bij tantra is het de bedoeling deze energie door je gehele lichaam te laten stromen. Met allerlei tantrische methodes, zoals meditaties, kun je die energie laten stromen via de chakra’s in je ruggengraat. Seksuele energie is een directe manier om die energie op te wekken en seks is hiermee, net als meditatie, een van de manieren om te helen.


Ook heeft tantra een functie in het lichamelijk verwerken van een trauma, ook dit heeft invloed op de seksuele ervaring. Hoe tantrische seks er precies aan toe gaat verschilt, maar centraal staat de intimiteit. Vaak worden geurkaarsen aangestoken en masseer je elkaar eerst. Belangrijk is dat je tijdens de seks samen ademhaalt. Waar een ‘gewoon’ orgasme slechts vijf seconden ‘plaatselijk’ (in de schaamstreek) te voelen is, is een tantrisch orgasme te voelen over het hele lichaam en kan het tot wel twintig minuten duren.


Tantra gaat puur om het vrijmaken van je vitale energie waardoor je jezelf dieper ervaart en intenser kunt genieten. Seks is slechts een van de vele ingangen om dit te bereiken en is niet een doel op zich. Tantra workshops staan dan ook niet gelijk aan seksworkshops en er bestaan vele tantra retraites zonder enig fysiek contact. Tantra kan echter wel bijdragen aan een goed en intiem seksleven. Misschien vanavond dan toch maar een geurkaarsje naast het bed.


Om privacyredenen is de naam van Jaya in dit stuk gefingeerd.

2 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page